De Ligt kan met pikante transfer doemscenario na ontslag Ten Hag voor zijn | OneFootball

De Ligt kan met pikante transfer doemscenario na ontslag Ten Hag voor zijn | OneFootball

Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·28 October 2024

De Ligt kan met pikante transfer doemscenario na ontslag Ten Hag voor zijn

Article image:De Ligt kan met pikante transfer doemscenario na ontslag Ten Hag voor zijn
Article image:De Ligt kan met pikante transfer doemscenario na ontslag Ten Hag voor zijn
Article image:De Ligt kan met pikante transfer doemscenario na ontslag Ten Hag voor zijn

© IMAGO

Het ontslag van Erik ten Hag bij Manchester United kan serieuze gevolgen hebben voor Matthijs de Ligt. De 25-jarige centrale verdediger werd afgelopen zomer herenigd met de Nederlandse oefenmeester, maar wist nog niet te imponeren bij the Mancunians. Door het vertrek van Ten Hag dreigt er mogelijk een rol als reserve. Volgens de data van SciSports lijkt De Ligt met het oog op speelminuten voor een transfer naar Borussia Dortmund te moeten kiezen.


OneFootball Videos


De Ligt werd na Antony, André Onana en Lisandro Martínez de vierde speler uit de periode van Ten Hag bij Ajax die naar Manchester United trok. Afgelopen zomer telde de Engelse topclub 45 miljoen euro neer voor de komst van de Oranje-international, die overkwam van Bayern München. Vlak daarna volgde ook nog de komst van Noussair Mazraoui, waarmee er in totaal vijf voormalig Ajax-pupillen van Ten Hag op Old Trafford onder contract staan momenteel.

De Ligt en de andere ex-Ajacieden zien, door het besluit van Manchester United om Ten Hag te ontslaan, de man die het meeste vertrouwen in hen had, vertrekken. Zodoende breekt er naar alle waarschijnlijkheid een onzekere periode aan. De Ligt groeide onder Ten Hag namelijk uit tot basisspeler en kwam tot dusverre 762 minuten in 12 wedstrijden in actie. Hierin wist de rechtsbenige stopper de Engelse pers echter niet imponeren.

Om een scenario voor te zijn waarin De Ligt genoegen moet nemen met een reserverol, lijkt de mandekker volgens de data van SciSports een vertrek te moeten opteren. De Career Advice Tool laat zien dat Dortmund met een Club Fit van 85 een uitstekende optie is op basis van speeltijd. Hetzelfde geldt overigens voor West Ham United, waarvan Manchester United zondagmiddag nog 2-1 verloor. De Londenaren hebben een Club Fit van 86.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Zowel bij Dortmund als bij West Ham heeft De Ligt veel perspectief op speelminuten, terwijl hij bij beide clubs uitstekend lijkt te passen in de spelopvatting die wordt gehanteerd. Bij de Duitse topclub zal De Ligt echter wel actief zijn op Champions League-niveau, terwijl West Ham geen Europees voetbal speelt. Een overstap naar Dortmund kan echter wel als gevoelig worden beschouwd, gezien de rivaliteit met De Ligts oude werkgever Bayern München.

Voor Manchester United zou de verkoop van De Ligt ook geen slechte keuze zijn indien de definitieve opvolger van Ten Hag het niet in de centrumverdediger ziet zitten. De Ligt werd namelijk gekocht voor 45 miljoen euro en tekende een contract tot medio 2029. Volgens het algoritme van FootballTransfers is De Ligt mede daardoor nu 57 miljoen euro waard. Indien hij verkocht wordt voor dit bedrag kan Manchester United een winst van twaalf miljoen euro bijschrijven.

View publisher imprint