FR12.nl
·26 de enero de 2025
FR12.nl
·26 de enero de 2025
In deze rubriek gaan we langs bij Feyenoorders in het buitenland. Mensen die supporter zijn van Feyenoord, maar op grote afstand de liefde voor hun club moeten onderhouden. Hoe is de liefde voor Feyenoord ontstaan? Hoe volg je Feyenoord vanuit het buitenland? Van het Caraïbisch gebied tot Sydney en van Toronto tot Lissabon. Feyenoorders zijn overal en allemaal hebben ze hetzelfde gemeen: de liefde voor de club. Deze nieuwe rubriek trappen we af met Arjen, wonend op een klein eiland voor de kust van Honduras.
Arjen komt uit het Nederlandse Bunschoten-Spakenburg en heeft hier een groot deel van zijn leven dan ook door gebracht, tot hij zo'n acht jaar geleden besloot om alle zekerheid achter te laten en te kiezen voor het avontuur. "Op een gegeven moment bedacht ik te stoppen met mijn baan om rond te reizen door Centraal-Amerika. Toen ben ik op het eiland Utila terecht gekomen en gaan scuba duiken. Vanaf dat moment ben ik me ook gaan realiseren wat voor fijn leven het was. Sinds 2018 woon ik vrij stabiel hier en ben ik nog een keer gaan werken op Curacao, om vervolgens hier in 2019 definitief terug te keren", vertelt de duikinstructeur vanaf het zonnige eiland in een videogesprek.
Het eiland Utila staat vooral bekend om haar waanzinnige onderwaterwereld
Eerst eens terug naar het moment waar de liefde voor Feyenoord begon. Net als bij veel Feyenoorders is het ontstaan vanuit de opvoeding. De vader van Arjen was echter vooral anti Ajax, waarna hij zelf snel de voorkeur kreeg voor de aartsrivaal. "En langzaam is het geworden van, hé, ik ben helemaal niet tegen een club, maar echt voor Feyenoord." Zonder ernaar te vragen wordt al snel duidelijk welke speler de club Feyenoord definieert voor Arjen. "Zo'n man als Van Hanegem, dat is gewoon... Ja, dat kan je eigenlijk niet eens beschrijven. want die man is zo lekker nuchter, maar heeft tegelijkertijd ook zoveel klasse."
De strijdlust bij de spelers, het legioen, het stadion en de historie. Het is een opsomming aan dingen die Arjen van Feyenoord hebben laten houden, net zoals die bij talloze andere supporters hun waarde hebben bewezen. Willem van Hanegem kwam regelmatig in Spakenburg om zijn goede vriend Jaan de Graaf te bezoeken en dat weet de duikinstructeur nog goed. "Wij zagen hem altijd. Waar wij voor staan als dorp, waar ik vandaan kom, is natuurlijk het harde werken. En daar voelt hij zich heel erg thuis. Ik vond het altijd wel heel erg mooi dat de cultuur en de waarde, zo overeenkwam."
Met een tijdsverschil van zeven uur worden de wedstrijden van Feyenoord niet altijd op gunstige tijdstippen uitgezonden. Toch probeert Arjen iedere wedstrijd te kijken, want in Centraal-Amerika worden via ESPN nagenoeg alle wedstrijden van de Rotterdammers uitgezonden. "Als het een vroege wedstrijd is om 12:00 uur in Nederland, is dat om 5:00 uur hier. Dat is wel vrij vervelend. Mijn vrouw verklaart me ook altijd voor gek, maar als ik niet kijk dan heb ik een slechte dag. En als we verliezen heb ik een nog slechtere dag."
Voor Arjen is het wel fijn dat hij, na de recente competitieresultaten, door niemand geconfronteerd wordt met de prestaties van de club. "Dat ik niet van die vervelende collega's heb die me vervolgens aan herinneren dat Feyenoord heeft verloren. Ik kan gewoon lekker de tv uitzetten." Vanuit Utila kijkt de Feyenoorder de wedstrijden wel met aangepast commentaar. "Het Nederlandse commentaar van Dennis & Dennis op Rijnmond vind ik altijd wel fantastisch."
"Dat is echt mijn passie", gaat Arjen verder. "Dan voel ik me echt weer een beetje thuis in Nederland. Het creëert soms heimwee, maar voelt tegelijkertijd ook als thuiskomen. Dus Rijnmond doe ik dan altijd tijdens de wedstrijd aan en snel gaat het Spaanstalige commentaar uit, want die snappen er nooit wat van."
Hoewel het misschien niet de taferelen zijn zoals we die kennen in Argentinië of Mexico, leeft het voetbal in Honduras, het land waar Utila bij hoort, enorm. "Gimenez is echt groot hier", vertelt Arjen. "Hij was voor zijn transfer naar Feyenoord al een gigantische speler qua status in deze regio. Dat zie je ook gewoon overal op het commentaar. Hij is gewoon de eerste speler die aanstaat. Bijna altijd als het over Feyenoord gaat, gaat het over Gimenez. Hier lokaal, in deze regio, is hij echt gigantisch."
Gimenez aan het juichen na één van zijn vier doelpunten voor Mexico
Arjen zelf vertelt vooral te genieten van Dávid Hancko. "Dat vind ik wel echt een topper. Een van de weinigen die altijd voorop gaat en niet verzaakt. Dat vind ik wel een probleem van de huidige selectie in de wedstrijden. Dat ze teveel, hoe noemen we dat in Nederland, verzaken. Dat ze er niet helemaal bij zijn. Want afgelopen weekend was natuurlijk gewoon een deceptie in de inzet die werd getoond."
Uiteraard komt de kampioenswedstrijd van 2017 vrijwel direct ter sprake, maar de echte mooiste herinneringen aan Feyenoord heeft Arjen samen met zijn vader. De eerste keer dat hij zijn vader meenam naar De Kuip om een bekerwedstrijd tegen AZ te kijken: het is een moment dat Arjen altijd zal koesteren, maar het nabespreken van de wedstrijden is ook goud waard. "Nu kijken we samen Feyenoord. Alleen hij kijkt in Nederland en ik kijk in Honduras. En dan sturen we elkaar appjes en bellen we elkaar na de wedstrijd. Feyenoord zorgt voor verbondenheid."
Arjen hoopt binnen nu en een paar jaar samen met zijn zoontje naar een wedstrijd te gaan, om over te brengen hoe magisch De Kuip daadwerkelijk is. Op Utila, met ongeveer tienduizend inwoners, gaat in ieder geval één scholier met de nodige Feyenoord-merchandise naar school. "Zijn kamer hangt vol met vaantjes en hij eet uit een Feyenoord-lunchtrommel aan de andere kant van de wereld. Ik moet hem nog wel een keer naar de Kuip meenemen. Gelukkig zijn de plannen voor een nieuw stadion nu in een tienjarige ijskast gezet."