FR12.nl
·25 janvier 2025
FR12.nl
·25 janvier 2025
De wonderbaarlijke wederopstanding van Feyenoord afgelopen woensdag tegen FC Bayern München heeft voor een ongekende luxepositie gezorgd. De ploeg van Brian Priske staat op een elfde plaats in de League Phase van het miljardenbal. De volgende ronde, de tussenronde, kan de Rotterdammers niet meer ontgaan.
Toch is er nog ruimte voor meer. Want de tussenronde kan in theorie zelfs nog worden vermeden. Mocht dit niet gebeuren, is het resultaat van de wedstrijd tegen Lille OSC nog van belang. Iedere positie in de competitiefase van de Champions League telt namelijk. De vraag welke scenario's mogelijk zijn, en welke mogelijke tegenstanders daarbij horen, rijst.
Om te beginnen de algemene regels wat betreft de loting voor de tussenronde en de achtste finales. De nummers 1 tot en met 8 zijn automatisch geplaatst voor de achtste finales. Zij worden alvast gerangschikt in die ronde, zodat de beste ploegen de meest gunstige loting zullen krijgen.
De ploegen vanaf plaats 9 tot en met plaats 24 zullen in de tussenronde uit gaan maken wie aan mag sluiten bij de achtste finales. Hier is het ook zo dat de ploegen met de hoogste ranglijstpositie (9 en 10) tegen de laagst genoteerde ploegen (23 en 24) zullen spelen. Dus: de beste ploegen zullen de meest gunstige loting krijgen. Dat is althans het idee van de UEFA.
Dit ziet er als volgt uit voor de tussenronde:(17) of (18) - (15) of (16)(23) of (24) - (9) of (10) (21) of (22) - (11) of (12)(19) of (20) - (13) of (14)
De achtste finales worden op de volgende manier ingedeeld:(1) of (2) - (17) of (18) / (15) of (16)(7) of (8) - (23) of (24) / (9) of (10) (5) of (6) - (21) of (22) / (11) of (12)(3) of (4) - (19) of (20) / (13) of (14)
Afvalschema Champions League, Bron: uefa.com
Dit in ogenschouw nemende zullen de verschillende scenario's uiteen worden gezet.
Feyenoord wordt 11e of 12eIn het geval dat Feyenoord 'gewoon' elfde blijft of daalt naar de 12e plek, zullen de Rotterdammers de tussenronde van de Champions League moeten spelen. Financieel bezien betekent dit een kleine bonus (1 miljoen euro) bovenop wat de club inmiddels bij elkaar gespeeld heeft.
Tijdens de loting, op vrijdag 31 januari, zal Feyenoord dan worden gekoppeld aan de nummer 21 (nu: SL Benfica) of de nummer 22 (nu: Paris Saint-Germain). Feyenoord zal dan op 11 of 12 februari uit spelen en mag het karwei op 18 of 19 februari in De Kuip afmaken. Als dit daadwerkelijk gebeurt, zullen de Maasstedelingen het in de achtste finale opnemen tegen de nummer 5 (nu: Atletico Madrid) of 6 (nu: Milan) van de League Phase. Het bereiken van deze ronde zou Feyenoord nog eens 11 miljoen euro opleveren.
Feyenoord wordt 9e of 10eIn dit scenario moet Feyenoord ook de tussenronde spelen. Dan worden de degens echter gekruist met de nummer 23 (nu: Sporting CP) of 24 (nu: VFB Stuttgart). Feyenoord zal wederom eerst op bezoek gaan bij de laagvlieger en in de return aantreden in het eigen stadion.
Mocht de tweestrijd succesvol worden afgesloten, zullen de Rotterdammers aantreden tegen de nummer 7 (nu: Atalanta) of 8 (nu: Bayer Leverkusen). Op vrijdag 21 februari zal geloot worden voor zowel de achtste, kwart- als de halve finales. Vervolgens wordt de eerste wedstrijd in De Kuip op 4 of 5 maart afgewerkt, waar de return 11 of 12 maart wordt gespeeld.
Feyenoord wordt 7e of 8eVanzelfsprekend is de hoop dat Feyenoord wint van Lille OSC. Als dat al gebeurt, is er gezien het speelschema van de concurrentie, een realistische kans dat Feyenoord bij de eerste acht terecht komt. Al is de kans groot dat het mindere doelsaldo dan een rol gaat spelen. Daarom wordt alleen rekening gehouden met een scenario dat Feyenoord 7e of 8e wordt. Om 6e te worden, dienen namelijk minstens 5 van de 6 ploegen, die direct boven Feyenoord staan, niet te winnen. Deze ploegen hebben ook nog eens een beter doelsaldo. Het lijkt niet realistisch dat dit zal gebeuren.
In het geval van een 7e of 8e plaats na volgende week woensdag heeft Feyenoord in februari een relatief rustig programma. De tussenronde mag worden overgeslagen. Dit betekent dat de Stadionclub direct 11 miljoen euro mag bijschrijven en pas weer in maart op het Europese strijdtoneel verschijnt.
Er mag op 4 of 5 maart worden aangetreden tegen één van de volgende vier ploegen:
De return in De Kuip wordt dan op 11 of 12 maart gespeeld.
Feyenoord daalt op de ranglijstBij een negatief resultaat in Frankrijk is de kans groot dat Feyenoord de 11e plek niet behoudt na de laatste speelronde. In dat geval is het voor de eindklassering zeer afhankelijk van de uitslagen op andere velden.
Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat Feyenoord als 17e eindigt. In dat geval zullen de Rotterdammers in de tussenronde eerst thuis en dan uit spelen. Dit kan een cruciaal verschil zijn in de uitkomst van de tussenronde. Dus als de top 8 gedurende de laatste speeldag niet meer haalbaar blijkt, is het nog wel rendabel om voor de punten te gaan.