Feyenoorders zijn overal: verliefd op de club tijdens uitwisseling in Europa | OneFootball

Feyenoorders zijn overal: verliefd op de club tijdens uitwisseling in Europa | OneFootball

Icon: FR12.nl

FR12.nl

·04 de maio de 2025

Feyenoorders zijn overal: verliefd op de club tijdens uitwisseling in Europa

Imagem do artigo:Feyenoorders zijn overal: verliefd op de club tijdens uitwisseling in Europa

In deze rubriek gaan we langs bij Feyenoorders in het buitenland. Mensen die supporter zijn van Feyenoord, maar op grote afstand de liefde voor hun club moeten onderhouden. Hoe is de liefde voor Feyenoord ontstaan? Hoe volg je Feyenoord vanuit het buitenland? Van het Caraïbisch gebied tot Sydney en van Toronto tot Lissabon. Feyenoorders zijn overal en allemaal hebben ze hetzelfde gemeen: de liefde voor de club. Voor deze achtste aflevering spraken we met Jakob, een Canadees die verliefd werd op Feyenoord.

In tegenstelling tot de eerdere fans uit het buitenland is Jakob geboren en getogen onder de rook van Ottawa in Canada. "Als je Canada opgroeit gaat het altijd over IJshockey en heel beperkt over voetbal, zeker niet toen ik opgroeide. De Premier League werd nog wel eens uitgezonden, maar verder bleef het vooral bij de WK's. Ik had eigenlijk nog amper echt kennisgemaakt met voetbal, totdat ik een paar jaar geleden een uitwisseling had via de universiteit."


Vídeos OneFootball


Snel naar de gele zijde

"Met die uitwisseling kwam ik terecht in Nederland", vertelde de vandaag jarige Jakob tijdens zijn korte introductie. Het is uiteraard voor de hand liggend hoe de Canadees vervolgens bij Feyenoord belandde, en dat was geen slecht kennismaking in een kampioensjaar onder Arne Slot. "Ik vroeg aan vrienden waar ik heen moest voor de beste sfeer bij een wedstrijd. Ik kocht een kaartje in oktober tijdens de Europa League. In Canada kosten tickets voor IJshockey evenveel als een seizoenskaart bij Feyenoord, dus dat zijn allemaal zakenmensen in een pak."

Het verhaal van Jakob staat eigenlijk symbool voor deze rubriek, want zelfs voor buitenlanders kan de magie van Feyenoord dus snel overslaan. "Toen ik in het stadion kwam en zoveel vuurwerk en vlaggen zag, vond ik het echt geweldig. Ik wist direct dat ik terug wilde komen, dus tijdens de rust kocht ik direct een kaartje voor de volgende thuiswedstrijd. Door het WK kon ik veel wedstrijden bezoeken in de eerste seizoenshelft, ging ik van het familievak naar de gele zijde en leerde ik alle liedjes. Feyenoord werd echt een passie voor mij."

Kijken van wedstrijden

De rivaal van Feyenoord en de hoofdstad van Nederland durft Jakob niet in zijn mond te nemen, dus dat zegt wel veel over hoe goed hij zich heeft ingeburgerd in Rotterdam-Zuid. "Ik studeerde zelf in Nijmegen, dus na de wedstrijden zat de trein altijd vol met supporters. Dat zal ik niet snel vergeten. Momenteel werk ik in Canada voor de overheid. De Champions League-wedstrijden zijn tussen de middag, dus dan kan ik mooi vanuit huis werken. Ik kijk eigenlijk iedere wedstrijd. Soms is het wel lastig omdat niet alles hier wordt uitgezonden."

Tijdens zijn studiejaar is Jakob een aantal keer in De Kuip geweest, maar daar is het niet bij gebleven. "Toen ik in Nijmegen woonde, heb ik vier wedstrijden bezocht. Ik reis veel naar Europa en dan probeer ik altijd wel het speelschema te bekijken, dus ik ben sindsdien nog naar drie wedstrijden geweest. In april vorig seizoen was ik ook bij de 6-0, dat was echt geweldig. Ik spreek nog steeds vrienden die ik heb ontmoet tijdens die wedstrijd."

Imagem do artigo:Feyenoorders zijn overal: verliefd op de club tijdens uitwisseling in Europa

Jakob tijdens de gewonnen Klassieker

Van Persie als trainer

Jakob weet ook heel goed dat het zijn van een Feyenoorder ook mindere tijden kan kennen. Juist dit was ook de reden dat de Canadees vorig seizoen graag nog een wedstrijd onder Slot wilde bezoeken. "Ik wilde komen voordat iedereen zou vertrekken, dat heeft uiteindelijk goed uitgepakt. Priske begreep niet heel goed hoe de cultuur van de club in elkaar stak. In het weekend van de Klassieker ontmoette ik ook Robin van Persie bij een jeugdwedstrijd, dus dat is voor mij wel extra gaaf."

"Ik ken Van Persie natuurlijk als een legendarische voetballer, maar die ontmoeting maakte het nog wel mooier", vervolgt Jakob zijn verhaal. "Het eerste wereldkampioenschap dat ik mij kan herinneren was die van 2010 waar Nederland in de finale stond. Ook Van Perise zijn doelpunt tegen Spanje in 2014 ben ik natuurlijk niet vergeten."

Mooiste herinnering

Jakob zijn herinneringen aan Feyenoord zijn uiteraard vooral recentelijk, maar aanwezig zijn bij de 6-0 overwinning op Ajax zal bij veel fans hoog op het lijstje staan. "Het had leuk geweest als ik een heel jaar in Nederland was, zodat ik ook bij het kampioenschap was. Ik heb dat nu allemaal gevolgd vanuit huis. Een paar dagen later heb ik ook de livestream vanaf de Coolsingel gevolgd, dat was echt waanzinnig."

Het is lastig om in Jakob zijn woonplaats, een klein dorpje in de buurt van Ottawa, met andere fans te praten over Feyenoord. "Ik heb geluk dat ik een Duits lessen heb gehad op de universiteit. In combinatie met Engels zie je dan vaak wel de rode lijnen in Nederlandse nieuwsberichten, maar anders vertaal ik de meeste berichten om op de hoogte te blijven. Ik volg ook veel op Instagram om dingen te zien over het team."

Saiba mais sobre o veículo